vrijdag 30 november 2012

Monitoring antidepressivagebruik rond zwangerschap nodig

Antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap of na de geboorte kan problemen geven bij de pasgeborene, zoals onthoudingsverschijnselen. Intensieve monitoring is dan ook nodig, concludeert Peter ter Horst, ziekenhuisapotheker bij de Isala Klinieken in Zwolle. Hij promoveert binnenkort aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat was de aanleiding?
“Enige jaren geleden kwam de vraag op mijn pad of ik wilde meedenken in het opzetten van een zogenaamde POP-eenheid in ons ziekenhuis. POP staat voor Psychiatrie-Obstetrie-Pediatrie, een drieluik waarin zwangeren met een psychiatrische achtergrond betere multidisciplinair begeleiding krijgen. De drie hoofdproblemen zijn: gebruik van antidepressiva en onthoudingsverschijnselen bij de pasgeborene, de vraag of een gebruikt middel veilig is en de vraag of aanpassing van de dosering een betere effectiviteits-toxiciteitsratio geeft.”

Wat hebt u onderzocht?
“Wij vervolgden met behulp van bloedspiegels van clomipramine de relatie met onttrekkingsverschijnselen bij de neonaten. Verder werd de bruikbaarheid van de Groningse InterActie DataBase (IADB) getoetst met een follow-up van geneesmiddelgebruik bij kinderen, geboren uit moeders die antidepressiva gebruikten. Een voorbeeld: laxantiagebruik bij kinderen kan wijzen op een verminderde maag-darmmotiliteit die is veroorzaakt door antidepressivumgebruik tijdens de zwangerschap. Laxantiagebruik is dus een marker voor nadelige gevolgen van antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap.”

Wat betekenen de resultaten?
“Het bepalen van de bloedspiegels van antidepressiva bij een zwangere maakt een meer scherpe instelling op de laagst mogelijke effectieve dosis mogelijk. De IADB levert een schat van gegevens op om relaties met geneesmiddelgebruik in de zwangerschap te correleren met ziekte bij de kinderen, door toepassing van het geneesmiddelgebruik als marker. Voorbeelden zijn chronische diarree en luchtwegproblemen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten