donderdag 15 november 2012

Laagopgeleide vrouwen roken vaak tijdens zwangerschap

Tussen 2001 en 2010 is het aantal vrouwen in Nederland dat tijdens de hele zwangerschap rookt gehalveerd. Nu rookt nog 6,3% van alle zwangere vrouwen. Van de laagopgeleide vrouwen rookt nog 12,5% tijdens de zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap heeft een belangrijke invloed op de gezondheid van pasgeboren baby’s. Vergeleken met andere Europese landen is die in Nederland minder gunstig. Dit blijkt uit de laatste periodieke peiling van TNO naar roken tijdens de zwangerschap. 

Onderzoekers van STIVORO en TNO hebben hierover gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Met een vragenlijst werd jonge moeders onder meer gevraagd naar hun rookgedrag tijdens de zwangerschap. Van 15.366 vrouwen was het rookgedrag tijdens de zwangerschap bekend. Van hen rookten 1.489 tijdens de hele zwangerschap dagelijks gemiddeld 5 sigaretten.

Roken in de zwangerschap brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt de kans op een miskraam, een te kleine of te vroeg geboren baby, aangeboren afwijkingen bij de baby, wiegendood, astma in de kinderleeftijd en een lager IQ. De verandering in het rookgedrag van zwangeren tussen 2001 en 2010 belooft meer gezondheid voor pasgeboren baby’s in Nederland.

Helaas roken vooral laagopgeleiden zwangeren door: 1 op de 8 van hen rookt de hele zwangerschap dagelijks 5 sigaretten of meer. Er valt dus gezondheidswinst te behalen voor moeder en kind als ook laagopgeleide zwangere vrouwen stoppen met roken.

Bron: TNO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten