maandag 19 november 2012

Een derde moeders kent risico's vroeggeboorte niet

Eén op de tien baby's is een prematuur. De baby komt dan voor de 37e week van de zwangerschap ter wereld. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de kinderen, zowel op de korte als lange termijn. De meerderheid van moeders van te vroeg geboren kinderen die ondervraagd is, geeft aan bekend te zijn met een aantal complicaties vlak na de geboorte: laag geboortegewicht (88 procent), onderontwikkelde longen (84 procent), geelzucht (78 procent) en risico op luchtweginfectie (72 procent). 

Wat betreft de gevolgen op de lange termijn zijn ouders van te vroeg geboren kinderen met name bezorgd over gezondheidscomplicaties (46 procent) en de fysieke achterstand (39 procent). Echter, een derde van de ouders heeft niet veel zorgen voor de toekomst en verwacht dat het kind de achterstand wel weer in zal lopen.

Het onderzoek naar vroeggeboorte is gehouden in negentien landen, waaronder Nederland. Het onderzoek richtte zich vooral op jonge ouders. Dit waren vooral moeders die de afgelopen twaalf maanden een kind (voldragen of te vroeg geboren) op de wereld hebben gezet. In totaal deden 1.949 mensen mee aan het onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten