woensdag 31 oktober 2012

Probleemgedrag peuters vaker bij genetische variant

Kinderen die genetisch gevoeliger zijn voor stress en een moeder hebben met angstige en depressieve klachten tijdens de zwangerschap, hebben duidelijk meer kans op gedragsproblemen in de peutertijd. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, waarop arts-onderzoeker Fleur Velders op woensdag 31 oktober promoveert. Ruim een derde van de Nederlanders is drager van een genetische variant die de gevoeligheid voor het stresshormoon cortisol beïnvloedt. Kinderen die deze genetische variant van één of van beide ouders erven, reageren vaker op omgevingsfactoren zoals stress.

Heeft een zwangere vrouw veel stress, dan kan het stressmechanisme van de foetus te gevoelig worden afgesteld. Het kind kan op de peuterleeftijd eerder last krijgen van gedragsproblemen waaronder angst en agressief gedrag.

“Dat psychische klachten tijdens de zwangerschap de kans groter maakt dat kinderen gedragsproblemen krijgen was al bekend, maar niet elk kind krijgt deze problemen”, zegt arts-onderzoeker Fleur Velders van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. “Uit mijn onderzoek blijkt nu dat hier een genetische verklaring voor is. Kinderen met de genetische variant van beide ouders en een moeder met angstige en depressieve klachten tijdens de zwangerschap hebben duidelijk meer kans op gedragsproblemen in de peutertijd.”

Velders bekeek de psychologische klachten van 1727 zwangere vrouwen en onderzocht welke rol genen hebben op het gedrag van de peuters in combinatie met de klachten van hun moeder. “Het gaat om moeders die algemene angstige en depressieve klachten hadden, geen psychiatrische diagnose of klachten die direct verband houden met hun zwangerschap. Zij voelen zich onder andere hopeloos over de toekomst, hebben minderwaardigheidsgevoelens of zijn zomaar plotseling bang. Al tijdens de zwangerschap vindt er een samenspel plaats tussen deze klachten van de moeder en genen van het kind. Dit geeft beter inzicht in het ontstaan van gedragsproblemen bij kinderen.”

Hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Frank Verhulst: “Een langlopende discussie in de psychiatrie gaat over het niet kunnen vinden van genen die betrokken zijn bij psychiatrische ziektebeelden, terwijl bekend is dat die in hoge mate erfelijk zijn. Met dit onderzoek wordt dit deels verklaard. Sommige genen laten alleen hun invloed zien als er een bepaalde omgeving is, in dit geval is dat de geestelijke gesteldheid van de moeder tijdens de zwangerschap.”

Het onderzoek van Velders is onderdeel van het grootschalige bevolkingsonderzoek Generation R van Erasmus MC. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

Bron: Erasmus MC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten