zaterdag 15 september 2012

Diabetesmedicijn vermindert onvruchtbaarheid door overgewicht

Het aantal vrouwen met overgewicht en onvervulde kinderwens neemt toe. Veel van deze vrouwen lijden aan het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Dit syndroom wordt onder meer gekenmerkt door een ongunstige verdeling van vetweefsel: er zit te veel vet in de buikholte en relatief minder onderhuids. Te veel vet in de buik heeft een remmende werking op de eisprong, doordat de hormoonhuishouding verandert. Gewichtsverlies is bij te zware vrouwen de hoeksteen van aanpak van PCOS. Verandering van leefstijl door minder eten en meer bewegen staan voorop. Maar ook een behandeling met het medicijn metformine kan helpen, zo laat het promotieonderzoek van Jacqueline Neve-Dolfing zien.

Metformine, een geneesmiddel tegen diabetes, blijkt de kans op een eisprong te verbeteren. Behandeling met dit medicijn blijkt effectief en veilig. Mocht er ernstige obesitas spelen, dan kan toediening van het antidepressivum fluoxetine het afvallen vergemakkelijken.

Maar ook slanke vrouwen kunnen lijden aan PCOS, zo toont Neve-Dolfing aan met behulp van MRI-metingen. Bij hen komt de verminderde vruchtbaarheid niet door veranderingen van buikvet, maar door een afwijking in de eierstok.

De onderzoeken in het proefschrift richten zich op aspecten van de stofwisseling bij overgewicht. Neve vertelt: “Vetweefsel is een orgaan dat de stofwisseling kan be├»nvloeden en de verdeling van het lichaamsvet speelt een rol bij het stagneren van de eisprong. In het proefschrift komt naar voren dat bij slanke vrouwen met POCS en weinig vet in de buikholte, de afwijking in de eierstok zit. Bij obese PCOS is sprake van een complexiteit van symptomen met ondermeer ovulatiestoornissen.” De resultaten van het onderzoek zijn vooral interessant voor fertiliteitsklinieken en voor artsen die mensen met obesitas behandelen, laat de gynaecologe weten.

Jacqueline Neve-Dolfing (1969) verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Ziekenhuis Groep Twente, waar Neve-Dolfing sinds zes jaar werkt als gynaecoloog.

Proefschrift: Metabolic aspects of obesity and lean PCOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten