vrijdag 6 juli 2012

Tilburgse ziekenhuizen concentreren kankerzorg

De Tilburgse ziekenhuizen concentreren de operaties bij vrouwen met eierstokkanker in het TweeSteden ziekenhuis. Dat hebben de instellingen bekend gemaakt. Het TweeSteden Ziekenhuis en het St. Elisabeth ziekenhuis werken al langer samen op het gebied van gynaecologische kanker. Vrouwen met baarmoederhals- of schaamlipkanker worden al in het TweeSteden geopereerd, ook als ze in het St. Elisabeth onder behandeling staan. Dat geldt vanaf nu dus ook voor vrouwen met eierstokkanker.

De concentratie op één locatie van operaties is het gevolg van de landelijk geldende volumenormen. De Tilburgse ziekenhuizen voldoen met het uitvoeren van de operaties op één locatie aan de aangescherpte volume-eisen. Op jaarbasis zal het TweeSteden zeventig van dergelijke ingrepen uitvoeren. De NVOG stelt als minimumnorm dat een instelling jaarlijks twintig vrouwen met eierstokkanker moet opereren, zegt Gemma Kenter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Ziekenhuizen die aan de minimumnorm voldoen, mogen ook diagnostische ingrepen uitvoeren. Dit zijn de zogenaamde proeflaparotomiën. Met die operaties wordt gekeken of de tumor zich bijvoorbeeld heeft uitgezaaid.

Bron: Skipr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten