Er gaan stemmen op om de definitie van 'prematuurtjes' (baby's die te vroeg geboren worden) uit te breiden tot na 37 weken. De reden? "Baby's die te vroeg geboren worden, hebben vaker kans op leerproblemen", zo zeggen experten. Momenteel is een baby prematuur als hij geboren wordt voor de 37ste week. Een zwangerschap is voldragen tussen de 37ste en 41ste week. Te vroeg geboren kinderen hebben een hogere kans op gezondheids- en ontwikkelingsproblemen. Steeds vaker wordt een baby 'te vroeg' geboren door te vroeg geplande keizersnedes,voor het gemak van moeder en dokter.
Toch heeft een baby er alle belang bij zolang mogelijk in mama's schoot te blijven zitten. Tegen de 37ste week zijn de organen goed gevormd, maar de hersenen profiteren van extra dagen of zelfs weken in de buik.
Wetenschappers van Columbia University Medical Centre en het New York Presbyterian Hospital analyseerden de geboortedata en testscores van 128.000 8-jarigen, geboren eind de jaren '80 en begin de jaren '90. Ze werden allemaal geboren tussen 37 en 41 weken.
Wie geboren was op 37 weken had 33 procent meer kans op leesmoeilijkheden en 19 procent meer kans op problemen met wiskunde, in vergelijking met wie geboren was op 41 weken. Wie op 38 weken werd geboren, deed het een beetje beter.
"Er is geen reden tot paniek voor moeders die natuurlijk bevallen op 37 weken. Maar het is noodzakelijk dat deze "vroege" keizersnedes stoppen", legt pediater Judy Aschner uit. "Vrouwen zouden echt voorzichtig moeten zijn voor ze opteren voor een vroege bevalling", voegde onderzoeksleidster Kimberly Noble er nog aan toe.
Bron: Het Laatste Nieuws
Geen opmerkingen:
Een reactie posten