zaterdag 7 juli 2012

Aandacht voor moedersterfte in ontwikkelingslanden

Ontwikkelingsorganisatie Simavi en het tijdschrift Esta vragen van 22 juni t/m 4 september aandacht voor het terugdringen van moedersterfte in ontwikkelingslanden. De actie 1 minuut tegen moedersterfte vraagt zoveel mogelijk Nederlanders 1 minuut van hun tijd in te zetten tegen het overlijden van moeders tijdens hun zwangerschap of bevalling. Elk jaar sterven 290.000 vrouwen onnodig in het kraambed omdat zorg tekort schiet. Dat is bijna 1 vrouw per minuut.


"Dit mogen we niet langer laten gebeuren", stelt Rolien Sasse, directeur van Simavi, "Naast een verdrietig en onnodig verlies raakt dit het gezinsleven en ontwricht het de gemeenschap". Simavi vraagt het publiek om met een ludieke actie van 1 minuut hun betrokkenheid te tonen.

Via de site www.1minuuttegenmoedersterfte.nl kunnen mensen het initiatief onder steunen. De leukste, grappigste en meest ontroerende acties worden door een professioneel team in de uitvoering ondersteund. "We hopen natuurlijk op veel aandacht. Politiek Den Haag moet weten hoe belangrijk Nederland het vindt dat geen moeder sterft in het kraambed. We willen het onderwerp óók onder de aandacht brengen van nieuwe Tweede Kamerleden", aldus Sasse.

De Kamerleden kunnen ervoor zorgen dat Nederland structureel investeert in seksuele voorlichting en dat er voorbehoedsmiddelen komen voor vrouwen die niet zwanger willen worden in ontwikkelingslanden. De gezondheidszorg voor veilige zwangerschap en bevalling moet bereikbaar en betaalbaar zijn, ook voor de armste vrouwen.

"We vragen hen zich hard te maken in de Tweede Kamer en de Nederlandse voortrekkersrol op dit terrein hoog te houden", aldus Sasse.
Op 4 september, vlak voor de verkiezingen, eindigt 1 minuut tegen moedersterfte met een actie op het Plein in Den Haag. Meer informatie op www.1minuuttegenmoedersterfte.nl

De actie 1 minuut tegen moedersterfte is een gezamenlijk initiatief van Simavi en het tijdschrift Esta in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Rutgers WPF en WellWater.

Bron: ANP Pers Support

Geen opmerkingen:

Een reactie posten