zaterdag 30 juni 2012

Zoely opgenomen in vergoeding

De Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) van het CVZ heeft het orale anticonceptiemiddel nomegestrolacetaat/estradiol (Zoely) opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Bijzonder aan het middel nomegestrolacetaat/estradiol (NOMAC/E2, Zoely, MSD) is dat het nomogestrolacetaat, een hoogselectief progestageen dat alleen op progesteronreceptoren werkt en niet op andere gelijkende receptoren. En daarmee zouden geen neveneffecten optreden door stimulatie van die andere receptoren, zoals insulineresistentie, vochtretentie, overbeharing en bloeddrukstijging.

“Het is een pil die neutraal is qua werking, een anticonceptivum zonder iets anders te doen”, aldus Anna-Marie de Vries, medisch adviseur Women’s Health bij MSD. Een andere bijzonderheid is dat het oestrogeen exact gelijk is aan het lichaamseigen hormoon en precies gelijk wordt afgebroken. Daardoor geeft het volgens De Vries geen overbelasting van de lever, en interfereert bijvoorbeeld niet met de productie van leverweiwitten, zoals stollingsfactoren.
CFH

Volgens de CFH is NOMAC/E2 onderling vervangbaar met tien andere sub-50 eenfase anticonceptiva en kan daarom worden bijgeplaatst in dat middelencluster op bijlage 1A. Het CFH concludeert uit vergelijkend onderzoek dat ‘er geen klinisch relevante verschillen in eigenschappen zijn tussen enerzijds NOMAC/E2 en de eenfasisisch sub-50 anticonceptiva’. Effectiviteit en bijwerkingenprofiel komen dus overeen met die van hormonale anticonceptiva.

Bron: Mednet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten