zondag 24 juni 2012

Oraal teratoom succesvol intra-uterien verwijderd

Chirurgen zijn er in geslaagd een tumor uit de mond van een foetus van 17 weken oud te verwijderen. Het is voor het eerst dat deze procedure is toegepast. Vijf maanden na de baanbrekende operatie, die in 2010 werd uitgevoerd, werd baby Leyna geboren. Het verhaal is recent gepubliceerd in de American Journal of Obstetrie en Gynaecologie. De doktoren van het Jackson Memorial ziekenhuis in Florida vertelden dat de tumor zo zeldzaam was, dat het slechts een keer eerder in de afgelopen twintig jaar in het ziekenhuis was voorgekomen.

Tijdens de operatie was Gonzalez plaatselijk verdoofd en werd een naald door de beschermende vruchtzak die om de baby heen zit, gestoken. Vervolgens werd met een laser de tumor uit de lippen van baby Leyna gesneden. De operatie duurde iets langer dan een uur. 'Voor zover wij weten is dit de eerste succesvolle behandeling van een orale teratoom in de baarmoeder', aldus de chirurgen.

'Toen ze eindelijk de tumor hadden weggesneden en ik het weg zag drijven op het beeldscherm, voelde het alsof een enorm gewicht van mijn schouders werd afgenomen. Ik kon eindelijk haar gezicht zien', vertelt Gonzalez. Leyna heeft alleen nog een klein litteken op haar mond.

Leyna Mykaella Gonzalez werd geboren in oktober 2010 en is gezond.

Bron: AD, AJOG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten