woensdag 20 juni 2012

Minder blaasontstekingen na een verzakkingsoperatie

Bij een meer uniforme behandeling van vrouwen na een vaginale verzakkingsoperatie kunnen duizenden blaasontstekingen per jaar worden voorkomen. Bovendien hoeven patiënten minder tijd door te brengen in het ziekenhuis. Dat stelt Robert Hakvoort, gynaecoloog in het Spaarne Ziekenhuis, die vandaag promoveert op dit onderwerp. Hakvoort onderzocht hoe vaak vrouwen de blaas niet kunnen ledigen na een vaginale verzakkingsoperatie, wat de mogelijke oorzaken ervan kunnen zijn en hoe dit probleem behandeld moet worden. Dit is belangrijk omdat het niet kunnen plassen na een operatie een katheter vereist die blaasontstekingen kan veroorzaken.

Robert Hakvoort: “Een verzakkingsoperatie komt vaak voor in Nederland, zo’n 17.000 keer per jaar. Het blijkt dat veertien procent van de vrouwen kortdurend niet voldoende kan uitplassen na zo’n operatie, dat zijn zo’n 2.000 patiënten per jaar.” Hakvoort deed onderzoek naar de mogelijke oorzaken. Onrust bij de patiënt rondom de opname en operatie blijkt een belangrijke voorspeller te zijn. “Het blijkt verder dat vrouwen vaak onnodig lang behandeld werden met een katheter, zo’n 5 dagen. Dit leidt vaak tot blaasontstekingen.”

Uit een door Hakvoort uitgevoerde enquête onder gynaecologen bleek tevens dat behandeling van dit probleem ook nog enorm kan verschillen ten aanzien van duur van behandeling en gebruik van antibiotica. Robert Hakvoort deed daarom de aanbeveling om het gebruik van een katheter van vijf dagen te bekorten tot één dag. “Hiermee kunnen duizenden blaasontstekingen per jaar worden voorkomen en nog veel meer onnodige opnamedagen. Dat is positief voor de patiënt én de zorg."

De aanbevelingen van Hakvoort worden al in veel ziekenhuizen in de praktijk toegepast. In het Spaarne Ziekenhuis leidt dit nu al tot minder infecties. De titel van het proefschrift van Hakvoort is `Voiding dysfunction after vaginal prolapse surgery. Etiology, prevention and treatment.’ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten