dinsdag 19 juni 2012

Goede start Slimmer Zwanger

Persoonlijke coaching rond zwangerschap uitgebreid met recepten van topkok Pierre Wind en gratis foliumzuur door drogisterijketen Kruidvat. Het persoonlijke coachingsprogramma Slimmer Zwanger, in januari door Erasmus MC gelanceerd, is goed van start gegaan en wordt door de deelnemers positief beoordeeld. Door middel van een website op de mobiele telefoon en adviezen per SMS en e-mail worden inmiddels meer dan honderd aanstaande ouders begeleid bij het aanleren en onderhouden van gezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Het coachingsprogramma krijgt een nieuwe impuls met recepten-op-maat van topkok Pierre Wind en de verstrekking van foliumzuur door drogisterijketen Kruidvat.

Na de eerste evaluatie zijn vrijwel alle aanstaande ouders positief over het gebruik van Slimmer Zwanger. Zij geven aan nu meer aandacht te hebben voor hun voedings- en leefstijlgewoonten. Deze gezonde gewoonten verlagen de kans op onvruchtbaarheid bij de vrouw en de man en verlagen ook de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap en rond de bevalling. Bovendien hebben ze het gevoel dat Slimmer Zwanger hen echt helpt. 

Vanaf juni verstrekt topkok Pierre Wind alle nieuwe gebruikers van Slimmer Zwanger als vorm van beloning originele, op maat gemaakte kookrecepten. Kokoloog Pierre Wind is bekend van de innovatieve keuken. Hiervoor heeft hij diverse prijzen gewonnen. Daarnaast is Pierre Wind in samenwerking met het Trimbos-instituut verantwoordelijk voor de non-alcoholische ‘Happy Drinks’ en ontwikkelt hij didactische smaaklessen voor basisscholen. Voor Slimmer Zwanger heeft Pierre een tiental unieke recepten bedacht. Wind: “Slimmer Zwanger gaat de eetcultuur veranderen. In positieve zin, dan. Kikkûh.”

Drogisterijketen Kruidvat verstrekt gratis een verpakking foliumzuur bij aankoop van een verpakking aan alle nieuwe gebruikers die dan nog niet zwanger of minder dan 12 weken zwanger zijn.

Ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten van aanstaande ouders dragen bij aan een kleinere kans op zwangerschap, een grotere kans op aangeboren aandoeningen en groeistoornissen bij het kind, en meer problemen rond de bevalling. Ongezonde gewoonten zijn niet eenvoudig te veranderen. Met Slimmer Zwanger (www.slimmerzwanger.nl) wil het Erasmus MC daaraan een positieve bijdrage leveren. Tevens kan de zelftest van het programma worden gebruikt door verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en andere zorgverleners, om op een snelle en eenvoudige manier verbeterpunten in voedings- en leefstijlgewoonten van de patiënt op te sporen.

Initiatiefnemer is prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, arts-epidemioloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC. Steegers: “Er is behoefte aan Slimmer Zwanger, want bijna niets is zo moeilijk als het veranderen van ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Slimmer Zwanger komt overigens niet in de plaats van persoonlijke consulten van artsen of verloskundigen. We denken dat het een waardevolle aanvulling kan zijn voor mensen die misschien niet zo gezond leven, maar er wel iets aan willen doen.“

Deelnemers kunnen zichzelf screenen via de website op de mobiele telefoon of computer. Er wordt dan gekeken naar leeftijd, body mass index en verschillende voedings- en leefstijlrisicofactoren. Afhankelijk van de aanwezige risicofactoren wordt via een rekenprogramma het individuele coachingsprogramma bepaald dat vervolgens periodiek boodschappen (tips, weetjes, kookrecepten) verstuurt via de mobiele telefoon door middel van SMS en e-mail. Steegers: “Na de eerste screening vinden er nog vier screeningen plaats om de zes weken. Het coachingsprogramma past zich aan afhankelijk van of iemand zwanger is zodat de coaching ook echt op-maat blijft.” 

Slimmer Zwanger is bestemd voor alle vrouwen én mannen met kinderwens. Alle verzekerden van Achmea, waaronder Zilveren Kruis Achmea, Aevita, Agis Zorgverzekeringen, Agis groep buitenlands recht, Avero Achmea, FBTO, IAK, Interpolis, Nedasco, OZF, Pro Life, en Turien&Co, kunnen hiervan gratis gebruik maken. Deze zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor hun cliënten zonder dat dit af gaat van het eigen risico. Andere gebruikers kunnen hierover verdere informatie vinden op de homepage van www.slimmerzwanger.nl.

Bron: Erasmus MC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten