dinsdag 12 juni 2012

Burgemeester opent geboorteloket in JBZ

"Met vreugde geven wij kennis van de geboorte van het geboorteloket,"aldus de gelukkige ouders, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de gemeente 's-Hertogenbosch. Op 11 juni 2012 opende burgemeester Rombouts het geboorteloket op de kraam- en couveuse-afdeling. Voortaan kunnen ouders wier kind in het ziekenhuis geboren is, daar aangifte doen. Jaarlijks worden zo'n 3000 kinderen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis geboren. In totaal worden er ’s-Hertogenbosch jaarlijks 3500 aangegeven. Alle reden om een loket te openen ín het ziekenhuis, voorlopig drie dagen in de week van 9 tot 12 uur.

“Het initiatief voor dit loket startte op Twitter”, aldus gastheer Peter Langenbach, lid van de Raad van Bestuur. “Gynaecoloog Jacques Dirken tweette dat het toch wel erg leuk zou zijn, om in het ziekenhuis deze service aan de ouders aan te kunnen bieden.” De tweet werd opgepikt door Marianne van der Sloot, lid van de gemeenteraad namens het CDA. Zij stelde de kwestie aan de orde, waarop de gemeente beloofde de mogelijkheden nader te onderzoeken. Er moesten vele hobbels genomen worden, waarbij met name de ICT een uitdaging was. De veiligheid van de gegevens moest optimaal gewaarborgd zijn.

Op 11 juni 2012 was het dan eindelijk zover. Burgemeester Rombouts opende het loket, door een geboortecertificaat te produceren van een kleine Jeroen Bosch. Daarna was het de beurt aan de echte ouders, Kas Jan Breunis en Lindy de Vries, die aangifte deden van de geboorte van hun dochter Djess. Ouders kunnen vanaf nu samen aangifte doen in het ziekenhuis. 

Het geboorteloket past in het beleid van het ziekenhuis zoveel mogelijk service aan te bieden rondom de bevalling. Zo zijn de kraamsuites erop gericht de partner zoveel mogelijk te betrekken bij de bevalling en is het ziekenhuis gecertificeerd op het gebied van borstvoedingzorg. Bij poliklinische bevallingen is sinds kort ook de kraamverzorgster aanwezig, die meegaat naar huis. Dat zijn bevallingen zonder medische indicatie met de eigen verloskundige in het ziekenhuis. Zo ontstaat maximale continuïteit in de zorg rond de bevalling en een goede aansluiting tussen ziekenhuis en thuis.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten