maandag 7 mei 2012

Thuismonitoring zwangeren Friesland

Als eerste ziekenhuis in Friesland is Nij Smellinghe vandaag begonnen met thuismonitoring voor zwangere vrouwen. Thuismonitoring is een uitkomst voor vrouwen die in de laatste fase van de zwangerschap voor extra controles van de baby en rust tot nu toe in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Waar de zwangere vrouw voorheen soms enkele weken in het ziekenhuis moest liggen, kan ze nu in alle rust thuis blijven, terwijl een gespecialiseerd verpleegkundige langskomt om de noodzakelijk metingen te doen.

Gynaecoloog Marijke Lobbes is erg blij dat Nij Smellinghe nu thuismonitoring kan aanbieden. “Het is een uitkomst. Veel vrouwen moeten de laatste weken van de zwangerschap bedrust houden. Vanwege de controles die we dagelijks moeten doen, moeten ze regelmatig langdurig in het ziekenhuis opgenomen worden. Ze mogen hun bed nauwelijks verlaten, dus dan liggen ze in de ziekenhuiskamer.” Dankzij thuismonitoring kan dit anders. “Zwangere vrouwen die in aanmerking komen voor thuismonitoring moeten nog steeds in bed blijven, maar dat kan nu thuis. Een gespecialiseerd verpleegkundige komt langs met alle benodigde apparatuur om de onderzoeken te doen. Deze onderzoeken beoordelen we in het ziekenhuis, en als alles goed gaat, kan de patiënte gewoon thuisblijven.”

Een keer per week is er een terugkomdag voor de patiëntes. Dan is er ook direct contact met de gynaecoloog. “Omdat we het goed hebben ingericht, kunnen we de vrouwen ook tijdens de terugkomdag snel helpen. We plannen hiervoor vaste afspraken, zodat de wachttijd beperkt is en ze ook snel weer naar huis kan.”

Natuurlijk kan thuismonitoring niet voor iedereen. “De gynaecoloog bepaalt wie er voor thuismonitoring in aanmerking komt. Bij sommige patiëntes kan dit niet om verschillende redenen. Maar als de zwangere vrouw voldoet aan de criteria, dan is thuismonitoring een goede optie.” De thuismonitoring is geschikt voor alle zwangeren in de omgeving van Nij Smellinghe. “We kunnen natuurlijk niet vanuit Drachten naar bijvoorbeeld Utrecht rijden, maar we proberen altijd met de vrouw en haar gezin de beste oplossing te vinden!”

Het instellen van thuismonitoring past bij Nij Smellinghe dat als regionaal ziekenhuis zoveel mogelijk wil meedenken met de patiënt. Natuurlijk vraagt thuismonitoring wat extra discipline van de patiënt, maar er zijn vooral veel voordelen. “De patiënte krijgt een folder mee met exacte instructies waar ze op moet letten, en ze moet natuurlijk meestal wel bedrust houden. Maar daar staat tegenover dat het voor familie en vrienden veel makkelijker is om op bezoek te gaan. Dit kan gewoon bij de vrouw thuis. Dat vermindert praktische problemen die optreden bij langdurige opname. Veel aanstaande moeders hebben al een jong gezin met alle logistieke problemen die daar bij horen. Thuismonitoring is voor hen ideaal.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten