donderdag 24 mei 2012

Sectio caesarea verhoogt kans obesitas kind

Eerder bleek al dat kinderen geboren middels een keizersnede een hogere kans hebben op het ontwikkelen van asthma en  allergische rhinitis. Uit recent onderzoek dat zij ook twee keer zoveel risico lopen op het ontwikkelen van overgewicht als baby’s die via de natuurlijke weg ter wereld komen. Dit blijkt uit een onderzoek van Boston Children's Hospital. Tussen 1999 en 2002 werden 1.255 baby’s vlak na hun geboorte gemeten en gewogen. Ongeveer een kwart van deze kindjes was via een keizersnede geboren. Na zes maanden en op driejarige leeftijd werden ze opnieuw gewogen.

Moeders die via een keizersnede bevielen, bleken zelf vaker overgewicht te hebben. Ook het geboortegewicht van hun baby’s was hoger. Van de baby’s die vaginaal geboren werden, had op driejarige leeftijd 7,5 procent overgewicht. Van de baby’s die via een keizersnede geboren werden, had 16 procent na drie jaar overgewicht. Zij hadden ook een hoger BMI en vetpercentage.

De onderzoekers denken dat een keizersnede invloed heeft op de darmflora van baby’s. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat baby’s na een keizersnede meer Firmicutes-bacteriën en minder Bacteroides-bacteriën in hun darmen hebben. Dit heeft mogelijk invloed op het ontwikkelen van insulineresistentie, de vetopslag en de hoeveelheid energie die je uit je voeding haalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten