maandag 21 mei 2012

Pessarium verdient meer aandacht

Huisartsen moeten vaker denken aan de mogelijkheid van een pessarium als anticonceptiemiddel. Dat zegt Olga Loeber, arts bij het Rutgershuis-Oost in Arnhem. ‘Voor vrouwen die met andere anticonceptiemiddelen niet uit de voeten kunnen, bijwerkingen hebben of als er medische contra-indicaties zijn voor het gebruik van hormonen is het pessarium een betrouwbaar middel.’ Het is niet bekend hoeveel Nederlandse vrouwen het pessarium gebruiken, maar volgens Loeber neemt het gebruik al veertig jaar gestaag af. De betrouwbaarheid van het middel zou niet goed zijn, blijkt uit Amerikaanse cijfers. Bij correct gebruik zou 6 procent van de vrouwen in één jaar toch zwanger worden. In de praktijk (waarin middelen niet altijd correct gebruikt worden) zou dat op 12 procent neerkomen.

Maar volgens Loeber zijn er weinig goede onderzoeken naar het middel, en gaan deze betrouwbaarheidscijfers waarschijnlijk niet op voor Nederlandse vrouwen. Via het Rutgershuis in Arnhem zijn vrouwen ondervraagd die een pessarium gebruiken of ooit hebben gebruikt. De 31 vrouwen die de vragenlijst invulden, hadden samen 195 jaar ervaring met het pessarium. Zwangerschap was één keer voorgekomen; volgens de vrouw in kwestie omdat het pessarium verkeerd was aangemeten.

De vrouwen die al langer het pessarium gebruikten, waren zeer gemotiveerd, zegt Loeber. Volgens haar zou een deel van de vrouwen die nu condooms gebruiken om zwangerschap te voorkomen, een pessarium prefereren, als ze maar van het bestaan wisten. Ze vindt het dan ook jammer dat huisartsen niet vaker aan het middel denken. Loeber roept artsen en praktijkondersteuners, die pessaria aan kunnen meten of het willen leren, op zich te melden bij haar om een landelijk netwerk te organiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten