maandag 14 mei 2012

NVOG: IVF zelf betalen na 41ste jaar

Vrouwen van boven de 41 jaar met vruchtbaarheidsproblemen moeten voortaan zelf een IVF-behandeling betalen. De leeftijdsbeperking is een van de ingrijpendste maatregelen (in een heel pakket voorstellen) die de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) vanochtend bekendmaakte. De vereniging biedt een alternatief voor de bezuiniging van 30 miljoen euro op IVF (in-vitrofertilisatie) die het demissionaire kabinet had afgesproken. Nu is het zo dat de basisverzekering IVF vergoedt voor vrouwen tot 45 jaar. Per vrouw worden nu nog drie IVF-poging vergoed. Om kosten te besparen wil het kabinet vanaf volgend jaar nog maar één IVF-poging per vrouw vergoeden. Ook de Kunduz-coalitie zou IVF beschouwen als post waar op bezuinigd kan worden.

Volgens de Utrechtse hoogleraar voortplantingskunde Bart Fauser sorteert het uitsluiten van oudere vrouwen (tien procent van de IVF-patiënten is boven de 41 jaar) van de vergoeding meer effect dan het aantal IVF-pogingen te beperken van drie tot één. “Overigens hebben wij liever helemaal niet die bezuiniging van dertig miljoen euro maar ons werd gevraagd mee te denken.”
De kans dat een vrouw zwanger wordt na één IVF-poging is 25 procent; na twee tot drie IVF-pogingen is vijftig procent van de vrouwen zwanger. Maar de leeftijd van de vrouw is belangrijkste factor voor haar kansen.

Tijdens een IVF-behandeling krijgt de vrouw hormonale stimulatie en worden de eicellen buiten de baarmoeder bevrucht met sperma. Vervolgens plaatst de gynaecoloog één bevrucht embryo terug in de baarmoeder. De behandeling kost bijna 3.000 euro per keer. Uit de basisverzekering wordt jaarlijks 50 miljoen euro aan IVF besteed.

Naar schatting één op de tien stelletjes komt ervoor in aanmerking omdat ze lijden aan ‘verminderde vruchtbaarheid’. Eén op de vijf stelletjes bezoekt één keer de huisarts omdat het niet op de natuurlijke manier lukt om zwanger te worden.

Bron: NRC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten