donderdag 31 mei 2012

MSD ontwikkelt pil met lichaamseigen hormoon

Voor vrouwen die bij anticonceptiepillen een lichaamseigen hormoon verkiezen boven een synthetische variant, is nu een nieuwe pil verkrijgbaar. MSD is erin geslaagd om de eerste pil met lichaamseigen hormoon te ontwikkelen, Zoely® (nomegestrolacetaat /oestradiol). Het farmabedrijf spreekt over een doorbraak binnen de anticonceptie: ‘Vrouwen maken al vaak bewuste keuzes als het gaat om voeding of bewegen. Een bewuste keuze kunnen ze nu ook maken bij de pil die iedere dag wordt geslikt.’

Nomegestrolacetaat /oestradiol bevat een lichaamseigen hormoon, gelijk aan het hormoon estradiol dat de vrouw van nature in de eierstokken aanmaakt. Een belangrijk voordeel van dit lichaamseigen hormoon is dat het wordt afgebroken zoals je lichaam dit van nature doet. Het heeft daarmee een kortere afbraaktijd en zit minder lang in je lichaam dan overige pillen, terwijl het net zo effectief werkt. Het andere hormoon in nomegestrolacetaat /oestradiol, het zogenaamde progestageen, is afgeleid van het lichaamseigen progesteron. Dit hormoon richt zich specifiek op de anticonceptieve werking. 

De pil met lichaamseigen hormoon heeft een zogeheten 24/4-innameschema. Er zijn 24 actieve tabletten en vier placebo tabletten, waarbij de vrouw gedurende 28 dagen iedere dag een tablet inneemt. Het is mogelijk om de menstruatie over te slaan of te verschuiven. Het 24/4-innameschema is eenvoudig, bevordert de effectieve werking en zorgt in het algemeen voor een korte, lichte menstruatie.

Net zoals bij veel andere anticonceptiemiddelen, is het eerste recept van de pil met lichaamseigen hormoon verkrijgbaar via de huisarts of gynaecoloog. Daarna is geen herhaalrecept meer nodig en kan de vrouw voortaan rechtstreeks bij de apotheek terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten