zaterdag 12 mei 2012

Meer thrombose bij anticonceptiering of pleister

Vaginale ringen en pleisters als anticonceptie brengen een hoger risico op veneuze thrombose met zich mee dan de pil. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. In hun studie bestudeerden de onderzoekers gegevens van 1,6 miljoen vrouwen in Denemarken gedurende tien jaar om het risico op veneuze thrombose te vergelijken. Vrouwen die geen anticonceptie gebruikten hadden een kans 2 op 10.000. Bij de pil was dit 6, de vaginale ring 7,8 en pleisters 9,7 op 10.000. Dat schrijven de onderzoekers op de website van de British Journal of Medicine.

Risico
Volgens onderzoeker Oejvind Lidegaard is het vooral van belang dat vrouwen geïnformeerd worden over het risico. "Als vrouwen dan nog steeds de voorkeur geven aan een ring of pleister, omdat zij bijvoorbeeld het innemen van de pil regelmatig vergeten, dan is dat hun eigen keus."

Het Britse adviesorgaan voor zwangerschap zegt dat vrouwen die deze vormen van anticonceptie gebruiken niet in paniek hoeven te raken.

"Het risico op bloedpropjes bij vrouwen die anticonceptie gebruiken is nog steeds velen malen kleiner dan het risico dat zwangere vrouwen lopen. Vrouwen moeten vooral op zoek naar een anticonceptiemethode die bij hun leefstijl past."

Bron: BMJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten