dinsdag 29 mei 2012

Boek: "Waar blijft de ooievaar?"

Waar blijft de ooievaar?’ is de titel van een boek dat eind mei 2012 verschijnt over zwanger worden en vruchtbaarheidsbehandelingen. De schrijvers zijn fertiliteitsarts Grada van den Dool van het Albert Schweitzer ziekenhuis en gezondheidszorgpsycholoog Sanne Koemans (voorheen ook werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis, nu in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis). Het 270 pagina’s tellende, zeer toegankelijke vraag-en-antwoord-naslagwerk is bedoeld voor (hetero-, homo- of lesbische) paren met een kinderwens.

Van den Dool is ruim tien jaar ‘vruchtbaarheidsarts’ op de fertiliteitspoli van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht. Hoewel zij daar vrouwen helpt bij wie het zwanger worden (nog) niet wil lukken, richt haar boek zich niet uitsluitend op aanstaande ouders die een vruchtbaarheidstraject doorlopen. Het is informatief voor álle stellen met een kinderwens. 

Van den Dool: "Het staat vol praktische vragen en antwoorden, beginnend bij het moment dat de vrouw met de pil stopt. Het gaat ook over de invloed van levensstijl op het zwanger raken en op de zwangerschap: denk aan roken, drinken, overgewicht. Gaandeweg in het boek komt de mogelijkheid in beeld dat zwanger worden niet lukt. Daar beschrijf ik de onderzoeksfase en tenslotte de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen."

"De arts merkte dat er behoefte aan zo’n boek was. Door de jaren heen kreeg ze regelmatig dezelfde vragen van patiënten op haar polikliniek. "Ik vind het niet erg om steeds dezelfde antwoorden te geven, maar het leek me veel praktischer voor aanstaande ouders om alle betrouwbare antwoorden op een rij te hebben, ook op de vragen die nog niet bij hen opgekomen zijn. Op internet en forums kom je een eind, maar de informatie daar is vaak niet compleet en niet altijd correct."

Co-auteur Sanne Koemans heeft het tweede deel van het boek voor haar rekening genomen. Dit gaat over de emotionele impact van (niet) zwanger worden en/of een vruchtbaarheidsbehandeling. Vragen die hierin aan de orde komen zijn onder meer ‘Hoe houd ik grip op mijn emoties tijdens mijn kinderwens?’, ‘Hoe ga ik om met goedbedoelde, maar pijnlijke opmerkingen van de buitenwereld?’ en ‘Moet je op kraambezoek gaan als je zelf niet zwanger raakt?’. Dit deel bevat ook tips, ontspanningsoefeningen en gesprekstechnieken om de relatie op peil te houden.

Het boek wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers (ISBN 978 90 215 5128 9, prijs 19,95 euro).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten