donderdag 5 april 2012

Pessarium ter voorkoming premature partus

The Lancet publiceerde onlangs, online, de resultaten van de Pesario Cervical para Evitar Prematuridad (PECEP) trial, een studie die onder andere is uitgevoerd in het Universiteitsziekenhuis van Barcelona. Uit deze trial blijkt dat het plaatsen van een pessarium voor een significante vermindering van het aantal vroeggeboorten kan zorgen bij vrouwen met een hoog risico op een voortijdige bevalling, zonder dat hierbij nadelige effecten werden gerapporteerd.

Uit maarliefst 15.000 zwangeren werden vrouwen gekozen, tussen de 18 en 43 jaar oud, waarbij de cervixlengte echografisch 25 millimeter of minder was. Vervolgens werden deze vrouwen gerandomiseerd en verdeeld in twee groepen: één groep (n=192) ontving bij een zwangerschapsduur van 20 tot 23 weken een cervicaal pessarium, de andere groep (n=193) kreeg deze niet.

Als primaire uitkomst is gekozen voor het aantal spontane bevallingen vóór de 34e week, welke significant lager was in de pessariumgroep met 6% (n=12) ten opzichte van 27% (n=51) in de controlegroep (odds ratio 0·18, 95% CI 0·08—0·37; p<0·0001).
Ook werd de opinie met betrekking tot de behandeling gepeild, welke bijzonder positief was. Bijna de gehele groep (95%) zou de ingreep, het inbrengen en dragen van een pessarium, aanbevelen aan anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten