zondag 15 april 2012

Indicaties voor invriezen eicellen vastgesteld

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft vastgesteld bij welke indicaties het invriezen (‘vitrificatie’) van eigen eicellen onder de basisverzekering valt. Dat is onder andere het geval bij behandelingen met chemotherapie die een risico op een permanente vruchtbaarheidsstoornis met zich meebrengen en radiotherapeutische behandelingen waarbij de straling permanente schade aan de eierstokken kan veroorzaken.

De techniek wordt ook vergoed bij operatieve behandelingen waarbij op medische indicatie de eierstokken of grote delen daarvan moeten worden verwijderd. Ook voor vrouwen met het Fragiele X syndroom, Turner syndroom (XO) of Galactosemie die een aantoonbaar hoog risico op verlies van de eierstokfunctie (menopauze) vóór het 40ste jaar hebben is ‘vitrificatie’ verzekerde zorg. 

Door vitrificatie kunnen eicellen van een vrouw bewaard blijven voor later gebruik. De techniek werd in Nederland aanvankelijk alleen toegepast voor wetenschappelijk onderzoek. In april 2011 liet de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) weten dat vitrificatie van eicellen als voldoende veilig en effectief te beschouwen. Het CVZ heeft daarom nu in beeld gebracht in welke situaties vitrificatie van de eigen eicellen onder de basisverzekering valt.

Bron: CVZ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten