Waar veel dingen tegenwoordig sneller gaan, blijkt een bevalling van een eerste kind vandaag de dag gemiddeld 2,5 uur langer te duren dan 50 jaar geleden. Moeders die al een kind hebben, doen gemiddeld ook 2 uur langer over de bevalling. Dit blijkt uit een studie van het American Journal of Obstetrics and Gynecology. De onderzoekers van de National Institutes of Health vergeleken gegevens van 39.491 vaginale geboorten tussen 1959 en 1966 met data van 98.000 geboorten tussen 2002 en 2008.
Sarah Katherine Laughon, auteur en docent aan de School of Nursing van de Universiteit van Virginia, noemt die conclusie zeer opmerkelijk. Tegenwoordig bestaat er immers medicatie die het bevallingsproces juist versnelt. Dat bevallingen toch langer duren, zou volgens haar drie oorzaken hebben.
Ruggenprik:
Vrouwen vragen tegenwoordig sneller om epidurale verdoving. Het is al langer bekend dat een ruggenprik een bevalling verlengt, maar een halve eeuw geleden kreeg slechts 4 procent van de onderzochte vrouwen die vorm van pijnbestrijding toegediend, terwijl dit in de recentere groep 55 procent was.
Maternale leeftijd en obesitas:
Vrouwen beginnen tegenwoordig op hogere leeftijd aan kinderen en wegen vaak meer dan vroeger, hetgeen de nodige risico's met zich meebrengt. Ten gevolge van de stofwisseling wordt het kind dan ook zwaarder.
Dokter Roland De Vlieger, afdelingshoofd gynaecologie en verloskunde aan Gasthuisberg Leuven, wijst ook het dalend aantal kinderen per moeder als oorzaak aan. Hij raadt moeders een gezond dieet en veel beweging aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten