zaterdag 17 maart 2012

Zwangeren vaker doorverwezen naar gynaecoloog

Zwangere vrouwen zijn in de afgelopen jaren vaker en vroeger doorverwezen naar een gynaecoloog. Van alle zwangeren die hun controles begonnen bij de verloskundige werd in 2004 nog 32 procent doorverwezen, vier jaar later was dat 43 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het ND op basis van gegevens van de Perinatale Registratie Nederland.

In dezelfde periode dat gynaecologen meer zwangerschappen en bevallingen zijn gaan begeleiden, daalde de babysterfte in Nederland drastisch. Uit een eerder onderzoek bleek dat tussen 2001 en 2010 minder kinderen overleden binnen vier weken na hun geboorte.

De oorzaak van die daling is niet duidelijk. Naast het feit dat er vaker werd doorverwezen naar een gynaecoloog, daalde volgens de krant het aantal vrouwen die tijdens de bevalling met spoed werden overgedragen aan een ziekenhuis. Ook bevielen tussen 2004 en 2008 tien procent minder vrouwen thuis.

Gynaecologenvereniging NVOG noemt de cijfers 'interessant', toch overlijden er nog teveel baby's, vindt een woordvoerder. "We hopen dat bij iedereen het urgentiebesef blijft bestaan om de sterfte verder te verlagen. Dan zijn dit zeker trends om daarbij te betrekken."

Bron: Novum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten