vrijdag 9 maart 2012

Uitvinder "de pil" Max de Winter (91) overleden

De Nederlandse scheikundige Max de Winter (91) is gisteren overleden. Dat heeft het bedrijf MSD, waar hij jarenlang voor werkte, bekendgemaakt. De Winter was een van de leidende onderzoekers achter de anticonceptiepil die in de jaren zestig de wereld veroverde. De Winter werkte sinds 1948 voor het bedrijf Organon in Oss. Nadat het Amerikaanse bedrijf Syntex in de jaren vijftig de eerste anticonceptiepil op de markt had gebracht, ontwikkelde het team van De Winter een eigen variant, Lyndiol.

Ovulatie
Toen dit middel in 1962 werd geïntroduceerd, werd het in de markt gezet als middel tegen menstruatiestoornissen, omdat anticonceptie nog te controversieel was. Dat de pil ook de eisprong voorkwam, werd alleen als een bijwerking vermeld. Met dit middel kregen vrouwen voor het eerst een keuze die ze eerst niet hadden, en was seks niet noodzakelijkerwijs verbonden met voortplanting.

In het katholieke Noord-Brabant was veel tegenstand tegen de pil, ook binnen Organon zelf. Zo moest het inpakken van de pil worden uitbesteed, omdat ouders weigerden hun dochters dat werk te laten doen. Organon zocht daarop de hulp van een klooster waar, in overleg met de bisschop in Den Bosch, de nonnen, zonder het te weten, de medicijnen verpakten.

Uiteindelijk werd de pil populair als anticonceptie en werd Nederland gidsland in het gebruik ervan. Nog altijd staat Nederland wereldwijd bovenaan in de lijst van pilgebruikers. 

Siemens
De Winter werd in 1920 geboren. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij in het concentratiekamp Auschwitz terecht, maar de Duitsers spaarden hem vanwege zijn technische vaardigheden. Zo wist hij in een fabriek van Siemens de oorlog te overleven.

In 1983 stopte De Winter met zijn werk bij het bedrijf in Oss. ''Hij heeft uiteraard in die tijd nog veel meer gedaan voor ons'', zegt een woordvoerder. ''Toch kennen veel mensen die nu bij ons werken hem niet. Daarvoor is het te lang geleden. Maar gepensioneerde medewerkers kennen hem maar al te goed.''
Max de Winter wordt komende zondag begraven op de Joodse begraafplaats te Oss.

Bron: ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten