zaterdag 17 maart 2012

Tefaf Oncology Chair voor Nobelprijswinnaar

Prof. Dr. Harald zur Hausen
De Duitse Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen krijgt de Tefaf Oncology Chair 2012 toegewezen, een bijzondere leerstoel op het gebied van kankeronderzoek, die gesponsord wordt door de Maastrichtse kunstbeurs. Professor dr. Harald zur Hausen (geboren 1936 in Gelsenkirchen-Buer)  kreeg in 2008 de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het humaan papilloma-virus (HPV). Zur Hausen is inmiddels met pensioen – in 2003 nam hij afscheid als wetenschappelijk directeur van het Deutsches Krebsforschungszentrum in Heidelberg – maar geldt nog steeds als mondiale autoriteit op het gebied van onderzoek naar virussen die kanker kunnen veroorzaken.

Professor dr. Zur Hausen toonde onder meer de relatie aan tussen het HPV-virus en baarmoederhalskanker. Voor dat onderzoek kreeg hij in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde, die hij overigens moest delen met twee Franse virologen voor hun ontdekking van het menselijk immuundeficiƫntievirus, beter bekend als HIV.

De relatie tussen HPV-virus en baarmoederhalskanker leidde in de westerse wereld tot grootschalige inentingscampagnes voor pubermeisjes. Helaas is de opkomst bij die campagnes in Nederland, en trouwens ook in Duitsland, niet erg hoog. Zur Hausen vindt dat jammer: “In AustraliĆ« is de opkomst 80 procent, en daar zie je nu al de positieve resultaten. Het is nog te vroeg om te zeggen dat baarmoederhalskanker er afneemt, maar de voorstadia in ieder geval wel.” 

Zur Hausen is voor de Tefaf Oncology Chair voorgedragen door het onderzoeksinstituut GROW, onderdeel van het Maastricht UMC+. Binnen GROW, School for Oncology & Developmental Biology, wordt namelijk ook onderzoek verricht naar het humaan papilloma-virus, en wel in een samenwerking tussen de vakgroep moleculaire celbiologie en de medische specialismen gynaecologie, KNO en pathologie. Momenteel wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe tests, die de aanwezigheid en bepaalde eigenschappen van het virus moeten aantonen.

De formele toewijzing van de Tefaf Oncology Chair aan Harald zur Hausen vindt op 21 maart plaats in de Aula van de Universiteit Maastricht aan de Minderbroedersberg 4-6. Zur Hausen houdt dan zijn inaugurele rede. Een dag tevoren geeft hij in de Greepzaal van het Maastricht UMC+ een masterclass, samen met Sir David Lane, die de Oncology Chair in 2011 bekleedde. Deze masterclass gaat over virale carcinogenese, het ontstaan van kanker door inwerking van virussen. De masterclass bestaat uit een dagvullend programma met tal van lezingen over dit onderwerp.

Bron: AZM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten