donderdag 8 maart 2012

Schippers: Geen strengere norm geboortezorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tornt niet aan de bereikbaarheidsnorm van 45 minuten voor acute geboortezorg. Dit betekent dat ze de strengere normen voor verloskunde niet gaat opleggen aan kleine ziekenhuizen. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de verloskundige zorg. Ongeveer 250 medewerkers uit de geboortezorg van kleine ziekenhuizen kwamen naar Den Haag om hun onvrede te uiten. Zij zijn blij dat de minister vasthoudt aan de wettelijke grens van 45 minuten.

De strengere normen die de beroepsgroep van gynaecologen heeft opgesteld na een rapport over het hoge sterftecijfer van zuigelingen rondom de geboorte zouden funest zijn voor de acute geboortezorg in streekziekenhuizen. Deze normen houden o.a. in dat ziekenhuizen verplicht dag en nacht specialistische verloskundige zorg paraat moeten hebben.

Schippers omarmde deze normen aanvankelijk, maar vindt na nadere bestudering de gevolgen te groot om alle ziekenhuizen te verplichten ze in te voeren. Daarvoor zijn er simpelweg te weinig gynaecologen, zegt Schippers. Als ze ziekenhuizen wel aan de eisen zou moeten houden, zou dit betekenen dat de acute verloskundige zorg uit vijftien van de 92 ziekenhuizen zou verdwijnen.

Platteland
Uit onderzoek van Erasmus MC blijkt dat de perinatale sterfte met 10 procent stijgt als een barende vrouw langer dan 45 minuten onderweg is naar het ziekenhuis. Als Schippers haar strengere normen zou doorzetten, wordt die limiet overschreden. Schippers: ,,Daar waar het kan, bijvoorbeeld in de Randstad, moet je het doen. Maar we hebben het ook over de bereikbaarheid van ziekenhuizen op het platteland. Plannen maken is goed, maar als je weet dat je ze de komende tien jaar niet kunt verwezenlijken ben je onrealistisch bezig.’’

De bewindsvrouw stelt verder dat er al veel is verbeterd. In 2011 was de babysterfte volgens een rapportage met 40 procent afgenomen. De minister zegt toe dat ze de ontwikkeling van de sterfte tijdens de geboorte in de gaten houdt.

Gyneacologen teleurgesteld
De wetenschappelijke vereniging van gynaecologen is teleurgesteld in de minister. Zij vinden dat er nu sprake is van 'schijnveiligheid'. Volgens de gyneacologen zijn er jaarlijks 34 duizend acute verloskundige situaties, waarvan er 28 duizend al in het ziekenhuis zijn. De zorg is echter niet in elk ziekenhuis continu aanwezig.


Hoogleraar Public Health Koos van der Velden reageerde gisteren in de uitzending van Nieuwsuur op de ontwikkelingen in Den Haag en het besluit van de minister om af te zien van strenge normen. Zijn Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte schreef het rapport 'Een goed begin' waarin zeven aanbevelingen staan om de babysterfte terug te dringen. De 15 minuten norm is hier de voornaamste van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten