woensdag 21 maart 2012

Kwetsbare moeder dupe van eigen bijdrage

Kwetsbare zwangeren moeten sinds 1 januari een eigen bijdrage betalen voor hun psychiatrische intake en behandeling. De drempel van 100 of 200 euro lijkt simpelweg te hoog voor veel zwangere vrouwen met psychische problemen. 'Dit lijkt funest te zijn voor goede zorg en begeleiding' zegt kinderpsychiater dr. Mijke Lambregtse-van den Berg van het Erasmus MC, tevens voorzitter van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap.

Eerder al gaven gynaecoloog Gunilla Kleiverda en collegae aan dat veel van de kwetsbare vrouwen, voor wie de speciale POP (psychiatrie,obstetrie,pediatrie)-poli's zijn opgericht, hun afspraak annuleren en hiermee zowel zichzelf als hun ongeboren kind in gevaar brengen. Het gaat hier om zwangere patiënten die bijvoorbeeld depressief zijn of in een psychose verkeren. Ook kunnen ze roken en drinken, drugs gebruiken of zichzelf verwaarlozen. Soms zijn het tieners, of mishandelde vrouwen.

De hulp aan deze kwetsbare moeders is in 2008 mede opgezet om de babysterfte in Nederland aan te pakken. Waar het eerder al lastig was deze selecte groep zwangeren te overtuigen van extra zorg, is het met de eigen bijdrage vrijwel onmogelijk geworden. Dit terwijl de kraamperiode hun kans op psychiatrische problematiek juist vergroot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten