vrijdag 16 maart 2012

Eredoctoraat voor AMC-seksuologe Ellen Laan

De Katholieke Universiteit Leuven reikte gisteren, op donderdag 15 maart, een eredoctoraat uit aan de AMC-seksuologe dr. Ellen Laan. Zij krijgt deze onderscheiding voor haar baanbrekend en richtinggevend onderzoek naar de seksualiteitsbeleving en het seksueel functioneren van vrouwen. Laan is zeer ingenomen met haar nieuwe titel. ‘Het komt hoogst zelden voor dat dit vakgebied een dergelijke eer ten deel valt.’

Laan promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam in 1994 met een proefschrift over seksuele opwinding van vrouwen. Dit bijzondere onderzoek trok toen al de aandacht en daarna is ze op het Academisch Medisch Centrum (AMC) doorgegaan met onderzoek naar methoden om het fysiologisch seksueel reageren van vrouwen op een betrouwbare manier te meten.

Ze ontwikkelde een vaginale plethysmograaf, een tamponachtig instrument waarmee via lichtweerkaatsing de mate van doorbloeding van de vagina kan worden gemeten. Hiermee kon ze aantonen dat er grote verschillen zijn tussen seksuele opwinding en de subjectieve beleving daarvan tussen beide geslachten. Dit inzicht heeft wereldwijd de klinische praktijk beïnvloed.

Laan ontving haar eredoctoraat donderdag 15 maart tijdens een academische zitting ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Instituut voor Familiale een Seksuologische Wetenschappen van de faculteit Geneeskunde in Leuven. Zij hield een lezing met als titel ‘Over de noodzaak van seksueel plezier’.

Bron: AMC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten