dinsdag 7 februari 2012

Zowel combinatiepil als veroudering doet menstruatiepijn verminderen

De orale combinatie-anticonceptiepil verlicht de symptomen van een pijnlijke menstruatie, maar ook bij het ouder worden nemen menstruatieklachten af. Dat melden Zweedse onderzoekers in Human Reproduction.

Hoewel diverse studies laten zien dat orale combinatie-anticonceptiva de pijn bij dysmenorroe kan verzachten, zette een Cochrane-review in 2009 hier vraagtekens bij. Om duidelijkheid te scheppen stuurden Ingela Lindh c.s. van Göteborgs Universitet (Zweden) in 1981, 1991 en 2001 een aantal vragenlijsten naar ongeveer 700 willekeurig gekozen 19-jarige vrouwen.

Karakteristieken:
Alle vrouwen waren inwoners van Göteborg en geboren in 1962, 1972 en 1982. De respondenten kregen na 5 jaar vergelijkbare enquêtes toegestuurd. 489, 523 en 392 vrouwen stuurden op beide momenten ingevulde lijsten terug.

Resultaten:
Pilgebruiksters hadden gemiddeld genomen minder ernstige menstruele pijnen dan niet-pilgebruiksters. Werkverzuim en pijnstillergebruik vanwege menstruele klachten waren niet zeldzaam.
Uit een longitudinale analyse kwam naar voren dat gebruik van een combinatiepil en een hogere leeftijd onafhankelijk van elkaar gerelateerd waren aan minder ernstige dysmenorroe. Vrouwen uit het recentste cohort rapporteerden op beide meetmomenten hevigere klachten dan vrouwen uit de 2 eerdere cohorten.

Conclusie:
Volgens de auteurs – van wie er 2 de afgelopen 5 jaar financiële banden met Organon hadden – kan de toegenomen ernst te maken hebben met een veranderde pilsamenstelling of met een veranderde pijnbeoordeling door vrouwen. Het is volgens Lindh en collega’s nu wenselijk dat er een goede RCT komt naar de effectiviteit van orale combinatie-anticonceptiva, met dysmenorroe als primaire uitkomstmaat.

Bron: ntvg.nl
Artikel: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten