woensdag 22 februari 2012

Twee typen ovariumcarcinoom door endometriose

In The Lancet Oncology publiceert Celeste Leigh Pearce van de University of Southern California in een meta-analyse een verband tussen endometriose en een verhoogd risico op clear cell en endometrioide ovariumcarcinoom. "Dankzij deze ontdekking kunnen we vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker beter identificeren." aldus Pearce.

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 900 vrouwen aan eierstokkanker, waarmee het de belangrijkste oorzaak is van gynaecologische sterfte. Op dit moment is er in Nederland geen screening op eierstokkanker, maar onderzoeken als deze kunnen er aan bijdragen dat dit uiteindelijk wel haalbaar is.

Meerdere kleine studies toonden eerder al een verband tussen endometriose en epitheliale eierstokkanker, de meest voorkomende variant van ovariumcarcinoom. Dit onderzoek bevat een onderzoekspopulatie van 7911 vrouwen met invasief ovariumcarcinoom, van wie er 738 endometriose in de voorgeschiedenis hadden. De resultaten laten zien dat het risico op clear cell ovariumcarcinoom en endometrioide ovariucarcinoom respectievelijk 20,2 en 13,9 procent is. Dit in vergelijk met een risico van 9,2 procent op het laaggradige sereuze type, 7,1 procent op het hooggradige sereuze subtype en 6 procent op het muceuze subtype.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten