donderdag 2 februari 2012

Rol van huisarts bij ongewenste zwangerschap

Onderzoeksinstituut Nivel en kenniscentrum Rutgers WPF willen naar aanleiding van onderzoek over de rol van de huisarts bij ongewenste zwangerschap een debat voeren over het gebruik mifepriston en misoprostol of prostaglandine, samen ook wel bekend als de 'abortuspil'. Huisartsen met extra belangstelling en competenties op dit vlak zouden zelfstandig een zwangerschap kunnen afbreken met deze middelen. Er zijn echter geen richtlijnen voor een gesprek over dit onderwerp.

Nivel-onderzoeker, epidemioloog en huisarts, Gé Donker: “We moeten de discussie voeren óf en onder welke voorwaarden dat verantwoord is. Binnen negen weken na de eerste dag van de laatste menstruatie is het in ieder geval technisch gezien heel goed mogelijk.”

Maarliefst 15,6% van de vrouwen voorafgaand aan het eerste consult bij de huisarts heeft nog geen beslissing genomen. Daarnaast verandert 7,7% van gedachten na afloop van het consult. Dit betekent dat ruim 23% van de vrouwen die een huisarts de eerste keer consulteert voor een ongewenste zwangerschap nog niet heeft besloten wat ze wil en potentieel open staat voor advies.

Conclusie van het onderzoek:
Voor één op de vier ongewenst zwangere vrouwen is counseling door de huisarts belangrijk omdat ze nog moet beslissen over het vervolg of onzeker is over haar voornemen. Training tijdens en na de huisartsenopleiding kan de gespreksvaardigheden vergroten. Naast een actievere rol in counseling zouden huisartsen ook een actievere rol bij het interveniëren in een ongewenste zwangerschap kunnen hebben. De discussie moet worden gevoerd of en onder welke voorwaarden huisartsen – met extra belangstelling en competenties op dit vlak – verantwoord zelfstandig een zwangerschap kunnen afbreken met de ‘abortuspil’ (mifepriston en misoprostol) tijdens het eerste trimester (tot 9 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie). Bij 3% van de zwangerschapsafbrekingen mislukt deze methode overigens en moet alsnog een zuigcurettage plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten