zaterdag 11 februari 2012

Pil moet myomen doen verdwijnen

De wereldvermaarde Belgische gynaecoloog Jacques Donnez schrijft een zoveelste primeur bij op zijn cv. Hij stelde een pil samen die een operatie voor vrouwen met vleesbomen - goedaardige tumoren in de baarmoeder - op termijn overbodig kan maken. 'Een ware revolutie', zegt hij.

Vleesbomen of fibromen zijn (meestal) goedaardige tumoren die zich ontwikkelen in de baarmoeder van vrouwen die de vruchtbare leeftijd hebben bereikt. Ze veroorzaken pijn en overmatige bloedingen. Vrouwen met vleesbomen moeten vaak plassen en hebben in veel gevallen ook last van bloedarmoede. De enige medicamenteuze oplossing legt de vrouwelijke cyclus stil en doet de tumoren verdrogen. 'Alleen kan dat maar beperkt worden gebruikt, omdat er een heleboel kwalijke bijwerkingen aan vasthangen', legt fertiliteitsspecialist Jacques Donnez uit. 'Opvliegers, stemmingswisselingen, libidoverlies en osteoporose, om er maar enkele te noemen.' Daarom is een operatie vaak de enige optie. 'Er bestaan baarmoedersparende ingrepen, maar bij vrouwen boven de 40 gebeurt meestal een hysterectomie', aldus Donnez. 'Hun baarmoeder wordt eruit gehaald. Toch geen banale operatie.'

Bijna drie op de tien vrouwen tussen 35 en 55 wordt ooit geconfronteerd met fibromen. In de hele EU worden er jaarlijks naar schatting ongeveer 300.000 chirurgische ingrepen voor uitgevoerd, waarvan nog altijd ongeveer 230.000 baarmoederverwijderingen.

Een andere, betere, behandelingsoptie lijkt Donnez nu gevonden te hebben. Een klinische studie met het molecuul ulipristal acetaat - ook gebruikt in een nieuwe morning-afterpil - bij 500 vrouwen geeft goede hoop. 'De resultaten tonen aan dat de molecule in staat is om bloedingen direct te stoppen, bloedarmoede aan te pakken en de omvang van vleesbomen te verminderen. Zonder bijwerkingen. Dat is een revolutie!', zegt Donnez.

Voorlopig is de stof geschikt om de vleesbomen zozeer te verkleinen dat een operatie minder ingrijpend wordt. 'Maar uiteindelijk zullen we de fibromen onder controle kunnen houden of zelfs wegkrijgen zonder chirurgie', meent Donnez.

Het Comité voor Geneesmiddelen voor Menselijk Gebruik (CHMP) gaf eind vorig jaar een positief advies voor ulipristal acetaat. Donnez gaat er vanuit dat de pil - die Esmya zal heten - begin volgend jaar op de markt komt.

'Professor Dieu'
Professor Jacques Donnez - hoofd gynaecologie van het UZ Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe - en zijn team halen wel vaker het wereldnieuws. Zijn bijnaam is professor 'Dieu' omdat hij geregeld zo goed als onvruchtbare vrouwen toch aan een kind helpt.

Pubmed-link: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten