vrijdag 17 februari 2012

In hoger beroep voor vergunning IVF

Vruchtbaarheidskliniek Geertgen gaat het besluit van het ministerie van VWS dat de kliniek geen ivf-behandelingen mag uitvoeren, aanvechten bij de Raad van State.

Geertgen wil graag volwaardig centrum worden via een ivf-vergunning. Kritische stemmen van onder andere tweede kamerlid Van Gerven (SP) ivm het ruilsysteem en werving in het buitenland hebben discussie losgemaakt.


Vruchtbaarheidskliniek Geertgen uit Elsendorp (Brabant) met zo'n 1500 nieuwe stellen per jaar groeit hard met in 2010 25% meer behandelingen dan in 2009, meldt dr Henk Ruis (gynaecoloog). Hij werkte jarenlang in ziekenhuizen maar stortte zich in 2004 met 3 andere gynaecologen op de fertiliteitskliniek en het ruilsysteem.

Het bijzondere Geertgen is het inkorten van de wachtlijst middels 'faire wederkerigheid': als een klant vraagt om een eicel, dan daarvoor een donatie van zaadcellen wordt gevraagd en omgekeerd. Beide paren zijn zo geholpen, en de wachtlijsten worden korter. Anders dan de reguliere fertiliteitskliniken, en tegen het standpunt van de NVOG in, die de patiëntengroep te kwetsbaar acht.


Er is een tekort aan zaad- en eicellen sinds de donorwet uit 2004. Met name eicellen zijn schaars, wereldwijd is er een markt ontstaan waar bijvoorbeeld Spaanse eicellen voor 10.000 euro per stuk te koop zijn. In Engeland wordt geadverteerd met 'Free ivf!', door de 2000 euro kostende behandeling te betalen met de opbrengst van extra eicellen door overstimulatie middels hormoonkuur. Aan donoren zijn circa 100 per jaar nodig, het dubbele van het huidige aantal.

Bij Geertgen worden deelnemers aan het ruilsysteem die eicellen doneren hormonaal gestimuleerd tot ovulatie met uitrijping van meerdere follikels. Met risico op een ovarieel hyperstimulatiesyndroom of een (diep veneuze) trombose. Dit terwijl de zaaddonoren minder inspanning hoeven te leveren. Echter wordt het moreel gerechtvaardigd doordat het anders belasting is van eiceldonatie op altruïstische vrijwilligers (zus, vriendin), in plaats van degenen die profiteren van zaaddonatie. De kliniek is sinds 2005 erkend als orgaanbank voor zaad en eicellen, eerder dan de eicelbank van het UMC Utrecht, die volgens planning in april opent.

In Elsdorp mogen alle vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd, behalve ivf bevruchting. Vanwege het besluit van het ministerie van VWS worden de uiteindelijke stap in de ivf-behandelingen in Duitsland uitgevoerd. In Duitsland mag het bij elkaar brengen van eicel en zaadcel zonder vergunning worden uitgevoerd. Dat kost ruim duizend euro per patiënt extra, volgens directeur Henk Ruis, de kliniek die kosten zelf betaalt, wat ongeveer een miljoen euro per jaar kost.

De NVOG wil dat het ‘faire wederkerigheid’ systeem alleen wordt toegestaan als een onafhankelijke commissie per patiënt bekijkt of de patiënt wel goed geïnformeerd en weloverwogen aan de behandeling begint.

Bronnen:
Geertgen (brief aan minister), NRC Handelsblad, Medisch Contact 1, 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten