woensdag 8 februari 2012

Diabetes moeder vergroot risico's voor baby

Diabetes verviervoudigt het risico op afwijkingen bij baby's. Volgens onderzoekers van de universiteit van Newcastle stijgt het risico op onder meer aangeboren hartafwijkingen en spina bifida aanzienlijk als de moeder diabetes heeft. De onderzoekers hebben hun bevindingen over diabetes en zwangerschap gepubliceerd in Diabetologia

Zwangerschappen met diabetes bij de moeder gaan gepaard met een hoger risico op complicaties, zoals intra-uteriene vruchtdood, peri-natale sterfte, aangeboren afwijkingen, sectio en macrosomie.

Het gaat om zowel diabetes mellitus type 1 als type 2, schrijft de BBC. De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 400.000 zwangerschappen tussen 1996 en 2008. 1677 moeders hadden diabetes. Uit het onderzoek blijkt dat aangeboren afwijkingen normaal gesproken voorkomen bij 19 op de 1000 geboortes. Heeft de moeder echter diabetes, dan is dat 72 op de 1000.

De Britse onderzoekers noemen de bloedsuikerspiegel de belangrijkste controleerbare risicofactor. Bij veel zwangere vrouwen is de bloedsuikerspiegel niet in orde, zegt hoofdonderzoeker dr. Ruth Bell, terwijl veel afwijkingen zich al in de eerste vier tot zes weken ontwikkelen. Volgens Bell speelt het probleem vooral bij niet-geplande zwangerschappen en bij vrouwen die hun arts niet raadplegen voordat ze zwanger raken. 

Geadviseerd wordt een HbA1c van lager dan 6,1% vóór conceptie. Het belang van een goed gereguleerde bloedsuiker en voorlichting over voorbehoedsmiddelen bij diabetici speelt dus een extra grote rol.

Bron: BBCartsennet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten