dinsdag 7 februari 2012

Bij 35-plus moeder òf vader blijkt baby vaker autistisch

Er werd een associatie gevonden tussen de leeftijd waarop ouders kinderen krijgen en het voorkomen van autisme spectrum disorders (ASD) en autisme op kinderleeftijd. 

Door in een cohort en een 'sibling' (broers c.q. zussen) studie-opzet, te kijken naar de frequentie ASD en autisme op kinderleeftijd bij 1,3 miljoen eenlingen geboren in Denemarken tussen 1980 en 2003, en naar de leeftijd van de vader en moeder bij geboorte. In de 3 leeftijdsgroepen, jonger dan 35, 35-40 en 40+; werd bij de jonge moeders het risico verhoogd door de leeftijd van de vader, en bij jonge vaders door de leeftijd van de moeder.

In een publicatie samen met de Cambridge University in Engeland, wordt gesteld dat de kans 27 procent groter is dan bij baby's die worden geboren bij jongere ouders. Eerder werd gedacht dat alleen de leeftijd van de moeder van belang was. Als beide ouders ouder dan 35 zijn is het risico nog iets groter. De resultaten werden met de 'sibling'-opzet vergleken en kunnen niet worden toegeschreven aan omgevings en genetische factoren.

Pubmed link: hier
Bron: Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten