zondag 19 februari 2012

Betere broedplaats voor embryo's

Het Erasmus MC heeft als eerste Nederlandse ziekenhuis een hypermoderne broedstoof aangeschaft om meer succesvolle IVF behandelingen te krijgen: de EmbryoScope.
Bij in vitro fertilisatie komen zaadcel en eicel niet in de eileider samen, maar in een schaaltje in het laboratorium. De eicellen zijn uit de eierstokken gehaald en met zaadcellen samengebracht in het kweekschaaltje. Na het kweekschaaltje komen ze terecht in een broedstoof. Wanneer de eicel is bevrucht, wordt deze teruggeplaatst bij de vrouw en kan de natuur het overnemen.

Dat klinkt eenvoudig, maar statistieken laten zien dat slechts 25% van de IVF behandelingen eindigt in een succesvolle zwangerschap. Drie van de vier stellen zien hun kinderwens dus niet vervuld na de eerste poging.

Hogere slagingskans
“Als academisch ziekenhuis willen we natuurlijk onderzoeken waar dat aan ligt en er alles aan doen om de slagingskans te verhogen”, zegt embryoloog Esther Baart uit het Erasmus MC. “De EmbryoScope speelt daarbij een belangrijke rol. Niet alleen verbetert het apparaat de kweekomstandigheden voor de embryo’s, het is ook voorzien van een camera die dag en nacht beelden maakt.”

Warmte
Bij IVF behandelingen is standaard sprake van een broedstoof. Daarin worden de omstandigheden van de baarmoeder geïmiteerd. Om te bepalen welke embryo’s bij de moeder kunnen worden geplaatst, worden ze bekeken onder de microscoop. “Hoe vaker we kijken, hoe beter we de ontwikkeling van de embryo’s kunnen beoordelen”, legt Baart uit. “Maar hiervoor moesten we ze altijd uit de broedstoof halen, wat ten koste gaat van de warme omgeving. Met de Embryoscope is dat probleem uit de wereld, dankzij de ingebouwde camera.”

Selectie 
Onlangs zijn Baart en een aantal collega’s begonnen met een vergelijkend onderzoek. “De camera in de EmbryoScope verschaft ons een schat aan informatie, waarmee we kunnen onderzoeken wat de verschillen in ontwikkeling zijn tussen embryo’s met latere succesvolle innesteling in de baarmoeder
en embryo’s waarbij de innesteling niet goed verloopt. Met die kennis kunnen we de embryoselectie verbeteren. Dat verhoogt de slagingskans van de behandelingen, en daar gaat het uiteindelijk om.” Eerder werd voor een presentatie over dit proces een prijs toegekend door de ESRHE (European Society of Human Reproduction and Fertilitiy).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten