zaterdag 14 januari 2012

HPV best bestreden door vaccinatie meisjes

Het oncogene humaan papillomavirus (HPV) kan het beste worden bestreden door zoveel mogelijk meisjes te vaccineren. Hiervan zullen ook de jongens profiteren. Aldus onderzoekers van VU medisch centrum in samenwerking met het RIVM. Volgens hen is het prematuur om over te stappen op een vaccinatieprogramma voor zowel jongens als meisjes nu de vaccinatiegraad onder meisjes beperkt is. Deze conclusie gaat in tegen een recente aanbeveling van het Amerikaanse CDC, dat in oktober nog stelde dat vaccinatie van jongens wenselijk is om het risico op blootstelling aan HPV te minimaliseren. De onderzoekers publiceerden onlangs hun bevindingen in het online tijdschrift PLoS Medicine.
HPV kan verschillende vormen van kanker veroorzaken: baarmoederhals-, penis- en anuskanker en diverse hoofd- en halstumoren. In Nederland komen meisjes in aanmerking voor een gratis HPV vaccinatie, maar de opkomst in de vaccinatiecampagne viel vooralsnog tegen. Ongeveer de helft van de doelgroep van preburale meisjes heeft zich laten inenten. In de VS is de vaccinatiegraad nog lager.
Eerdere studies hebben laten zien dat het voordeel van mannenvaccinatie groter is naarmate er minder vrouwen zijn gevaccineerd. Maar VUmc-onderzoeker Hans Bogaards en collega's concluderen dat verhoging van de HPV vaccinatiegraad onder meisjes veel effectiever is in het blokkeren van virusoverdracht. Vaccinatie van 100% meisjes en 0% jongens leidt tot een grotere reductie dan vaccinatie van 50% meisjes en 50% jongens. Oncogene HPV infectie komt veel voor onder vrouwen, omdat het virus kan aanhouden in de baarmoederhals. Daarom moeten juist de meisjes worden gevaccineerd. En is er volgens de onderzoekers geen reden om nu te starten met jongensvaccinatie.
Bron: VUmc.nl
Pubmed link: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten