woensdag 11 januari 2012

Erasmus MC lanceert Slimmer Zwanger

Het Erasmus MC lanceert het persoonlijke coachingsprogramma Slimmer Zwanger. Door middel van een website op de mobiele telefoon en adviezen per SMS en e-mail worden deelnemers bewust gemaakt van het belang van gezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Deze gezonde gewoonten verlagen de kans op onvruchtbaarheid bij de vrouw én man en verlagen ook de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap en rond de bevalling. De implementatie van Slimmer Zwanger wordt uitgevoerd in samenwerking met Achmea.

In Nederland is de ambitie om de zorg rondom de zwangerschap te verbeteren hoog. Ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten van aanstaande ouders dragen bij aan een lagere kans op zwangerschap, een hogere kans op aangeboren aandoeningen en meer problemen rond de bevalling. Iedereen weet dat ongezonde gewoonten niet eenvoudig te veranderen zijn. Met het persoonlijke coachingsprogramma Slimmer Zwanger (www.slimmerzwanger.nl) wil het Erasmus MC daaraan een bijdrage leveren. Tevens kan de zelftest van het programma worden gebruikt door verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en andere zorgverleners, om op een snelle en eenvoudige manier verbeterpunten in de voeding en leefstijl op te sporen.

Initiatiefnemer is prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, arts-epidemioloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC. Steegers: “Wij hebben de verwachting dat een persoonlijk coachingsprogramma deelnemers echt gaat helpen bij zoiets moeilijks als het veranderen van ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Slimmer Zwanger komt overigens niet in de plaats van persoonlijke consulten van artsen of verloskundigen. We denken dat het een waardevolle aanvulling kan zijn voor mensen die misschien niet zo gezond leven, maar er wel iets aan willen doen.“

Deelnemers kunnen zichzelf screenen via de website op de mobiele telefoon of computer. Er wordt dan gekeken naar leeftijd, body mass index en verschillende voedings- en leefstijlrisicofactoren. Afhankelijk van de aanwezige risicofactoren wordt het individuele coachingsprogramma bepaald dat vervolgens periodiek boodschappen (tips, weetjes, recepten) verstuurt via de mobiele telefoon door middel van SMS en e-mail. Steegers: “Na de eerste screening vinden er nog vier screeningen plaats om de zes weken. Het coachingsprogramma past zich aan afhankelijk van of iemand al zwanger is zodat de coaching echt op maat blijft.”

Slimmer Zwanger is bestemd voor alle vrouwen én mannen met kinderwens. De verzekerden van Achmea, waaronder Zilveren Kruis Achmea, Agis Zorgverzekeringen, Avero Achmea, Interpolis en FBTO, kunnen hiervan gratis gebruik maken. Deze zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor hun cliënten. Andere gebruikers kunnen hierover verdere informatie vinden op de homepage van www.slimmerzwanger.nl.
Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.
Bron: www.erasmusmc.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten