dinsdag 11 juni 2013

Pelvic Care Center: vrouw op ieder specialisme

Het Pelvic Care Center van het azM / Maastricht UMC+ heeft sinds kort voor ieder vakgebied minimaal één vrouwelijke specialist beschikbaar. Dat is relevant aangezien veel vrouwen met bekkenbodemklachten er de voorkeur aan geven behandeld te worden door een vrouwelijke specialist. Voor zover bekend is het Maastrichtse Pelvic Care Center het enige centrum voor bekkenbodemproblematiek in Nederland dat deze faciliteit aanbiedt.

Vrouwen noemen 'herkenning' en 'schaamte' als belangrijkste argument om voor een vrouwelijke dokter te kiezen. Sowieso moeten vrouwen vaak een drempel overwinnen voordat ze medische hulp zoeken voor een probleem als incontinentie. Veel vrouwen durven niet goed voor uit te komen voor het ongewilde urineverlies, of denken dat er niets aan te doen is, terwijl er vaak wel degelijk wat aan de klachten gedaan kan worden. Tijdens een voorlichtingsavond op 10 juni aanstaande wordt uitvoerig ingegaan op de behandelmogelijkheden.

Moeilijke cases worden in het Pelvic Care Center door een multidisciplinair samengesteld behandelteam besproken. Voordeel voor patiënten is dat het onderzoek zoveel mogelijk op één dag wordt geconcentreerd, zodat ze niet meerdere keren moeten terugkomen naar het ziekenhuis. Urine-onderzoek, een echo van de nieren, een consult bij de behandelend artsen eventueel een urodynamisch onderzoek worden allemaal op één en dezelfde dag gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten